SPECIFIEK ADVIES VOOR VERWIJZERS
Volwassenen hebben doorgaans al behandeling opgenomen in het verleden als ze zich genoodzaakt voelen terug wat te doen om de hinder door het stotteren te verminderen. Soms vragen ze daarover vooraf advies aan een arts of aan iemand anders.
WAT WEL
WAT NIET
Observeer en bevraag de typische kenmerken van stotteren.
Bevraag welke hinder het spreken met zich meebrengt.

Beveel in geval van hinder een evaluatie van het spreken aan.
Moedig in geval van noodzaak de volwassene er toe aan.

Het zich aanmelden voor een onderzoek betekent voor sommige volwassenen die stotteren het nemen van een drempel. Moedig aan om de stap te zetten.

Moedig de volwassene aan om de problemen door stotteren voor te leggen en mogelijkheden en beperkingen van een behandeling te bespreken met wie zij raadplegen.

Logopedisten gespecialiseerd in gedragstherapie voor stotteren zullen zelf die kwesties bespreken met de volwassenen die stottert nadat onderzoeksresultaten zijn bekend. Zie www.cioos.be
Zeg niet a priori dat er voor volwassenen geen verlichting meer kan zijn voor de hinder van het stotteren of geen verbetering van het spreken.

Laat je niet (mis)leiden door de wat er u van het stotteren opvalt. De impact van het stotteren kan anders zijn dan het lijkt.

Hou concrete remedies of behandelingen beter weg als je ze onvoldoende kan beoordelen op hun klinisch en wetenschappelijk bewezen effecten.

Spectaculair lijkende remedies, vooral door de media gebracht, zijn meestal van korte duur.